NOUTĂȚI

Lansarea volumului „Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului“

 

coperta

Antologia „Sârmă ghimpată. Când focurile se vor stinge printre ruine. Poeți ai generației războiului“, ediție alcătuită de Claudiu Komartin și publicată în decembrie 2018 de Editura Cartier, va fi lansată vineri, 18 ianuarie, de la ora 18.00, în Librăria Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu. La eveniment vor vorbi Radu Vancu, Teodora Coman și Andrei Terian.

De asemenea, volumul va fi lansat și duminică, 20 ianuarie, de la ora 19.00, în localul-cafenea Tramvaiul 26 din București. Vor prezenta volumul Simona Sora și Octavian Soviany. Acestea sunt primele două prezentări în România ale unei antologii-eveniment, care a fost lansată în premieră la Chișinău, cu patru săptămâni în urmă.

 

komartin

„I s-a spus generația războiului – e generația de poeți formată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care, reprimată de cenzura antonesciană, se pregătea să se afirme după 1944. I s-a mai spus generația pierdută, pentru că reprezentanții ei au fost fie înghițiți de închisorile comuniste, fie confiscați de aparatul de propagandă, atunci când nu au ales (au fost siliți să aleagă) cariere anonime, departe de poezie. Cu câteva excepții individuale (Ion Caraion, Geo Dumitrescu și puțini alții), această generație nu a atins marele potențial pe care îl anunța. În urma ei rămân, totuși, suficiente volume și poeme extraordinare. Din păcate, istoria literară i-a acordat prea puțină atenție. Spre deosebire de Cercul Literar de la Sibiu, celălalt versant al poeziei din anii ’40, care și-a exploatat și întreținut imaginea, generația albatrosistă a lui Geo Dumitrescu & Co. a rămas un subiect îngropat în arhive. Tocmai de aceea i s-a spus, cum ziceam, generația pierdută, pentru că pierdută a rămas până azi. Până azi, când splendida antologie critică a lui Claudiu Komartin îi face, în sfârșit, dreptate. Extrasă dintr-un cartuș al timpului, această poezie atinge, în cele din urmă, prezentul nostru: acum îi putem admira frumusețile, enigmele și actualitatea”, spune criticul literar Mihai Iovănel.

Aflați mai multe despre volum pe site-ul Editurii Cartier.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.