NOUTĂȚI

“După prima perdea de tăceri stă elefantul”

sergiu mitrofan foto naluca photography

Nu v-ați prins încă? Fiecare membru a trupei “byron” și-a tras un album nou (cinci în total – pentru că și sunetistul band-ului a fost cooptat în proiect). Tot ce a ieșit se numește “Solo Together” și e un experiment muzical cu adevărat reușit.

Cele cinci albume care au rezultat în urma acestui “joc” sunt: “Privește cerul…” (Dan Byron), “9” (Sergiu Mitrofan), “T” (Laszlo Demeter), “igra” (Dan Georgescu) și “Lumină pe întuneric” (Vladimir Ivanov). Eu până acum am ascultat doar albumul lui Sergiu “6fingers”, nouă piese “colorate” (se numesc “Roșu”, “Oranj”, “Galben”, “Verde”, “Albastru”, “Indigo”, “Violet”, “Roz” și “Gri”), asta după ce am aflat despre super-proiect din pură întâmplare, dintr-un live de la Radio Guerrilla.

Sergiu Mitrofan își explică alegerea numelor pieselor pe site-ul trupei: “M-am apucat pe la începutul lui ianuarie și am compus și înregistrat 9 piese – aproape 10, dar aia n-a mai intrat, era prea metal. Cam o lună. Sincer, nu mă așteptam să iasă atâtea, dar na, eram necompus de la Melancolic. A fost un experiment de autodescoperire, nu știu ce-am găsit acolo, dar a ieșit un album colorat. În tonuri reci, în general. Convenția a fost să fac câte o piesă despre câte o culoare. Violet ar putea fi un acid trip reușit, dacă n-ar fi despre un capăt de curcubeu înfipt în Islanda. Verdele ferigilor de la antipozi. Blues-ul albastru. Oranjul nebuniei la nivel înalt. Roșul straturilor noastre succesive. Galbenul soarelui de deasupra norilor. Și toate amestecate dau teoretic Gri urban”.

Dacă m-ar întreba pe mine cineva ce mi-a plăcut mai mult și mai mult la albumul lui Sergiu aș zice că am fost uluită de cum se imersează poezia în muzică și invers, până devin amândouă un singur corp. Pentru că, da, în albumul “9” e și multă, foarte multă poezie. Fără să fac pe criticul muzical și fără să spoiluiesc prea mult, v-aș repeta titlul textului meu, “După prima perdea de tăceri stă elefantul”, primul vers din prima piesă a albumului. La care aș adăuga “Eram undeva, la capătul lumii, acolo unde sunt mereu, chiar și când stau acasă”, dar și “Când luăm ultimul ceai, ultima săgeată din arc?”.

Ce am făcut eu când am ascultat album “9”? Am dansat, m-am întristat un pic, apoi m-am gândit la lucruri. Așa știu că ceva ajunge cu adevărat la mine. Atunci când mă face să mă gândesc la lucruri. La LUCRURI.

A mai rămas un singur lucru de făcut ca să vă convingeți și voi: intrați AICI – pentru noul album al lui Sergiu Mitrofan sau AICI – pentru toate cele cinci albume “Solo Together” ale trupei “byron”. Poate ascultați, poate cumpărați, poate dansați. Pace cartierului!

CREDIT FOTO: Naluca Photography

Citiți și:

Sergiu Mitrofan: „Există atât de multă artă și frumusețe că nu pot înțelege cum de atât de multă lume e moartă pe dinăuntru“

Ce a văzut câinele și ce nu a văzut omul


Leave a Reply