TERASA FERICIRII

Omul cu pescăruș la cap

pesc4Oare multe fete au învățat care e postura corectă exersând cu o carte pe cap? Recunosc că la mine n-a mers. Walk like a man, talk like a man și asta-i tot. Mă lăsau cu cărțile pe cap și mă găseau citindu-le. Chiar și dacă era vorba de un atlas. Mai ales dacă era vorba de un atlas.

Apropo de purtat cărți în vârful capului doar de dragul de a te transfora într-o lady, am încercat din nou astă seară, still got the skills, dar numai pentru câte trei secunde consecutive. În schimb, am dat peste o carte numai bună de utilizat în acest scop și, mai apoi, numai bună de citit și recitit mai ales. Că tot veni vorba de copilărie, e ceva ce probabil ați citit acum ceva ani, ceva ce ați vrea să faceți cadoul copiilor voștri poate. Asta la prima vedere.

Dar eu recunosc că, deși îmi propun acest lucru de ani buni, am citit “Pescărușul Jonathan Livingston” (de Richard Bach, editura Humanitas) abia anul ăsta. Și ce bine mi-a prins. Te ajută să-ți păstrezi echilibrul și nu mă refer aici la mers.

pesc3

În cazul în care nu v-a ajuns pe mâini această carte până acum, o să vă spun în câteva cuvinte care-i treaba cu ea (în destul de puține cuvinte, pentru că risc să v-o povestesc pe toată, este oricum foarte foarte scurtă). Cartea-i o parabolă (rămâne să vedeți voi ce fel de), iar personajul principal e un pescăruș numit, ați ghicit, Jonathan Livingston. Spre deosebire de ceilalți pescăruși banali, Jonathan experimentează diverse tipuri de zbor, picajul, vitezele amețitoare, zborul din și spre înălțimi, lucruri destul de ieșite din comun pentru neamul pescărușilor obișnuiți doar să planeze în căutarea de pește. Toate căutările lui sunt pedepsite de grupul din care face parte, așa că ajunge un soi de proscris doar prin simplul fapt că vrea să fie mai bun, să învețe mai multe, să facă lucrurile altfel.

pesc2

Cartea a fost publicată în 1970 de Richard Bach, un pilot american din cadrul Gărzii Naționale, a devenit rapid un mare hit și a fost ecranizată în 1973. Volumul e presărat cu fotografii ale unor pescăruși, imagini surprinse de fotograful Russell Munson, la rândul său pasionat de zbor. Multe dintre fotografiile aeriene sunt făcute chiar din avionul pilotat de el.

pesc1

Foarte important e faptul că acest volum publicat la Humanitas în 2014 conține și un capitol inedit, adăugat cărții de către Bach în 2013. Autorul a motivat că a găsit din întâmplare, prin manuscrisele din tinerețe, această a patra parte a cărții, una uitată, care dă o altă turnură întregii povești (aviz celor care au citit cartea acum mulți ani și știu un alt final).

Până una-alta, puteți face cartea cadou unui copil de orice vârstă (7-777 ani) și, mult mai bine, o puteți citi într-o seară, înainte de somn, ca să vă lovească enegiile pozitive ale acestui univers albastru. În orice caz, puteți să o purtați și pe cap atunci când vă faceți exercițiile de mers corect. Un pescăruș pe cap nu strică niciodată. Cu bine!

Lavinia Bălulescu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.