OAMENI

INTERVIU Cosmin Perța: „Am găsit o nevoie organică de a lua atitudine, după multe și mărunte lașități de moment“

cosmin perta

Volumul „#Rezist! Poezia“, publicat recent la Editura Paralela 45, este o antologie de 47 de poeme care ilustrează cum au văzut și cum au trăit zilele protestelor 47 de poeți. Am vorbit cu coordonatorul volumul, Cosmin Peța, despre ce a însemnat pentru el publicarea acestei cărți. „#Rezist! Poezia“ se lansează la Bookfest, sâmbătă, 27 mai, de la ora 17.45, la standul editurii Paralela 45.

Lavinia Bălulescu: Ai explicat în mai multe rânduri cum ți-a venit ideea volumului chiar în piață, în timpul protestelor, acolo unde ai dat peste mulți poeți și, spui tu, ai vrut să imortalizezi cumva momentul. Sunt curioasă dacă ce a ieșit este aproape de imaginea pe care ți-ai făcut-o tu despre cum va arăta volumul acesta. Care au fost surprizele acestui experiment literar?

Cosmin Perța: Surprize au fost destule, prima a fost aceea că nu mă așteptam ca toate textele să fie atât de la obiect. Apoi, am fost impresionat de promptitudinea poeților la care am apelat, toți reacționând foarte eficient și în timp foarte scurt, uneori chiar de pe o zi pe alta pentru anumite chestiuni tehnice. Le mulțumesc pentru asta.

În volum semnează 47 de poeți, de vârste diferite, din zone diferite ale poeziei. Tu cum vezi tabloul acesta complicat de la distanța editorului? Se potrivesc nuanțele unele cu altele?

Nu am mizat nicio clipă pe omogenitate, ci, din contră, pe eclectism, până la urmă această antologie ar trebui să redea la scară mult micșorată imaginea pieței, tumultul și vuietul de acolo, dezacordurile și contrapunctul. Din punctul acesta de vedere cred că a ieșit perfect. Toate textele comunică într-un fel, toate sunt legate de ideea revoltei, a spaimei, a neputinței, a disprețului, dar totodată fiecare reușește să fie un text unic, reprezentativ nu doar pentru mișcarea #rezist, ci și pentru identitatea fiecărui poet în parte.

rezist_poezia_2017_coperta1

De ce ar trebui să citească cineva această carte?

Pentru că este un caleidoscop în care ne putem regăsi cu toții, o piesă de jazz social în care obligatoriu cel puțin un acord va vibra la aceeași intensitate cu vibrația ta interioară.

Spuneai într-un alt interviu că nu te-a interesat absolut deloc substratul politic al fenomenului protestelor, ci revolta ca fenomen estetic și încercarea, prin literatură, de a ajunge la rădăcinile a ceea ce provoacă revolta. În ce măsură crezi că reușește acest volum să facă asta? Tu, personal, de exemplu, în toată această introspecție, ce ai găsit acolo, la rădăcinile revoltei tale?

Am găsit foarte multă frustrare. Frustrare și dezgust. Și o nevoie organică de a lua atitudine, de a spune, de a face ceva, după multe și mărunte lașități de moment în care nu am făcut nimic.

Care a fost cel mai interesant lucru care ți s-a întâmplat în serile în care, la rândul tău, ai ieșit la proteste?

Mă așteptam ca protestele să fie mai violente, din fericire nu au fost, mi-a plăcut solidaritatea de moment a pieței, dar, totodată, am surprins și scene în care era limpede că, deși mânați de o cauză comună, oamenii sunt foarte diferiți.

Știu că nu se face să ceri cuiva topuri, dar sunt curioasă dacă e vreun poem din antologie care te atrage în mod special, cu care poate ai rezonat pentru că ai găsit ceva asemănător acolo, să zicem.

Există, firește, câteva poeme în antologia aceasta cu care empatizez la un nivel mai adânc, există și unele care mi se par minunate, perfecte, însă nu voi face asemenea topuri pentru că nu își au rostul, fiind extrem de subiective. Pe de altă parte, toate textele din carte sunt foarte bune, asta obiectiv discutând, cu siguranță toate sunt perfecte pentru cineva.

Dincolo de politică, dincolo de ideologii, care crezi că a fost lucrul care i-a făcut pe oameni cu adevărat să #reziste în acele zile nesfârșite de proteste, în ger, seară de seară de seară? Pe tine de exemplu ce te-a făcut să #reziști?

Credința că până și în ultimul ceas ceva se poate schimba, că dacă insistăm suficient chiar putem schimba lumea și viața în mai bine.

Care au fost reacțiile cititorilor până acum? Ai avut cazuri de oameni care te-au căutat să-ți zică, nu știu, că ce interesant, sau din contră – că sunt indignați etc.

Oamenilor le place, sunt încântați. Există însă și voci care susțin că strada nu are legătură cu poezia sau invers, eu cred, din contră, că poezia este singura formulă literară care se pretează la stradă. Poeții din antologia aceasta sunt în egală măsură poeți și cetățeni indignați, dar sunt momente în care cetatea chiar are nevoie și secretă poezie socială așa cum organismul are nevoie și secretă anticorpi. Au fost totodată și voci ale unor poeți care ar fi vrut să intre în antologie, supărați că nu i-am inclus…

SURSA FOTO: Facebook Cosmin Perța.

Aflați mai multe despre volumul „#Rezist! Poezia“ pe site-ul Editurii Paralela 45.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.