NOUTĂȚI

Gaudeamus 2016: evenimentele Editurii Polirom

carte

Târgul Gaudeamus se desfășoară în București, în perioada 16-20 noiembrie, la Romexpo. Invitatul de onoare al acestei ediții este China. Târgul de carte nu trebuie ratat și indicat ar fi să aveți cu voi un rucsac atunci când ajungeți aici, pentru că sigur nu vă veți putea abține și veți cumpăra un braț de cărți. Mie mereu mi se întâmplă asta. Deocamdată vă prezint oferta editorială propusă de Polirom, dar nu uitați că în total vă așteaptă peste 850 de evenimente editoriale și 300 de expozanți.

Oferta de literatură autohtonă

FICTION LTD. la Gaudeamus 2016

• Un nou roman de Varujan Vosganian, Copiii războiului, ediție cartonată, un roman care reconstituie istoria României de la Al Doilea Război Mondial pînă la începutul anilor 2000. Copiii războiului va fi lansat la standul duminică, 20 noiembrie, ora 12.00.

Adevărata cronică a morţii lui Yeşua Ha-Nozri, de Gheorghe Săsărman, un roman care ne pune faţă în faţă cu un eveniment la care visează milioane de oameni, dar despre care puţini cred că ar putea fi şi real. O întrebare rămîne totuşi: „Ce-ar fi dacă…?”. Să fie vorba despre a doua venire a Mîntuitorului printre noi sau despre una dintre cele mai mari farse din istorie?

Republica, de Bogdan Suceavă, o reconstituire literară a evenimentelor din data de 8 august 1870, cînd a avut loc proclamarea furtunoasă a republicii în Ploieşti, pornind de la o varietate de surse, între care o scurtă scriere satirică, Boborul, a lui Caragiale, pe atunci tînăr copist la judecătoria din Ploieşti. Republica va fi lansat la standul Polirom de la Gaudeamus 2016: duminică, 20 noiembrie, ora 13.00.

Turma păstorului mut, de Marius Oprea, un roman care schiţează tabloul unei lumi în aparenţă normale, însă populată de idei şi scene dintre cele mai absurde. O lume pe care mulţi dintre noi o recunoaştem din viaţa de zi cu zi, care uneori ne înfurie, alteori ne distrează, dar care rămîne mereu aceeaşi. Lansare la standul Polirom de la Gaudeamus: duminică, 20 noiembrie, ora 12.30.

EGO. PROZĂ

În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe, douăzeci şi două de povestiri – fiecare corespunzînd unuia din arcanele majore ale Tarotului, un volum care oferă, picătură cu picătură de licori precum „Scuipat de Lună” sau „Cîine de Armenia”, o nouă viziune asupra lumii de azi şi a limbii care ne vorbeşte. În punctul lui rebbe G. va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 15.00, la standul editurii.

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, o carte despre tandreţea şi cruzimea care se ascund în fiecare dintre noi. Lansare la Gaudeamus: sîmbătă, 19 noiembrie, ora 17.30.

• Roman nou de Matei Florian: Cexina Catapuxina
La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii (Polirom, 2006), scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel (Polirom, 2009), Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, care va fi lansat la Tîrgul de Carte Gaudeamus sîmbătă, 19 noiembrie, ora 17.00.

• Romanul Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan, o lecţie despre acceptare şi asumare, despre redefinirea fericirii în cuplu şi despre cum conştiinţa de familie se dobîndeşte printr-un efort de voinţă. Lansarea romanului Calitatea luminii va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 15.30.

• Romanul Interior zero, de Lavinia Braniște, care ne arată cît de ușor poate să treacă viața pe lîngă tine și cum alegerea căii mai sigure poate avea consecințe mult mai grave decît ți-ai putea imagina. Lansarea volumului Interior zero va avea loc vineri, 18 noiembrie, la ora 17.00.

EGO-GRAFII 

Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii, de Vasile Ernu, un volum ce dezvăluie „în negativ” faţa ascunsă, fascinantă a proscrişilor şi felul în care e văzut raiul de către cei ce trăiesc în infern. Volumul Bandiții va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 15.30.

Cartea Românească, sub coordonarea Polirom

• Un nou roman de Octavian Soviany, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani publicați de Cartea Românească: Năluca. Un roman de dragoste, cu toate ingredientele inerente genului: descrierea romantică, eseul sentimental, erotismul suav. Năluca va fi lansat duminică, 20 noiembrie, la ora 15.00, la standul Polirom.

• Seria de autor dedicată scriitorului Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom-Cartea Românească, merge mai departe cu două noi titluri: Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu și Imagini, litere şi documente de călătorie. Ediții îngrijite de Carmen Muşat şi Oana Crăciun. Volumele Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei) și Imagini, litere şi documente de călătorie vor fi lansate la standul Editurii Polirom sîmbătă, 19 noiembrie, ora 12.30.


Traduceri din literatura universala

 

Chipul tău mîine. Venin şi umbră şi adio, de Javier Marías, unul dintre cei mai importanţi scriitori spanioli contemporani.

Venin şi umbră şi adio, ultima parte a trilogiei romaneşti Chipul tău, mîine, este considerat şi cel mai reuşit roman din acest triptic aparţinînd lui Javier Marías. Este sufletul nostru în stare să suporte ceea ce ne e dat să trăim? Trebuie oare să povestim întotdeauna ceea ce ni se întîmplă? Îl cunoaştem cu adevărat pe cel alături de care trăim? La aceste întrebări şi la multe altele va răspunde romanul Venin şi umbră şi adio, piesa ultimă care întregeşte magistral capodopera lui Javier Marías, o sinteză a viziunii sale existenţiale şi artistice, deghizată într-un captivant roman de spionaj.

Chipul tău mîine. Venin şi umbră şi adio va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 13.30, la standul editurii. Invitați: Iulia Popovici, Andrei Ionescu.

• Seria de autor „Vladimir Nabokov”, Scrisori către Vera
Traducere din limba engleză și note de Veronica D. Niculescu

Scrisorile marelui scriitor către Vera, soția sa, pentru prima oară în volum, în limba română – cronica unei povești de dragoste de-o viață

„Da, am nevoie de tine, basmul meu. Fiindcă tu eşti singura cu care pot să vorbesc despre nuanţa unui nor, despre cîntecul unui gînd – şi despre cum, cînd am ieşit astăzi la muncă şi am privit în faţă o floarea-soarelui înaltă, ea mi-a zîmbit din toate seminţele. În cea mai mizeră parte a Marsiliei, există un mic restaurant rusesc. Am halit acolo cu marinarii ruşi – şi nimeni nu ştia cine sînt şi de unde sînt, pînă şi eu eram surprins că purtam cîndva cravată şi şosete fine… din stradă se prelingeau o răcoare acrişoară şi zumzetul serilor lîngă port. Şi ascultînd şi privind mi s-a părut că mi-l amintesc pe Ronsard pe de rost şi ştiu numele oaselor craniului, ale bacteriilor, ale sucurilor de fructe. A fost ciudat.” (Vladimir Nabokov, într-o scrisoare către Vera)

Volumul Scrisori către Vera va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 14.00, la standul Polirom. Invitate: Veronica D. Niculescu, Dana Pîrvan

Dragoste la 17,50 $, cea mai bună antologie de povestiri a lui Charles Bukowski
Traducere din limba engleză şi note de Cristian Neagoe.

Dragoste la 17,50 $ concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atît de uman al autorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, înţesată de alcoolici, tîrfe, vagabonzi şi rataţi. Sexul, violenţa şi alcoolul sînt omniprezente, iar prieteniile sînt superficiale şi pragmatice. Iubitele înşală sau sînt violate, bărbaţii ucid, fură, se încaieră, dragostea adevărată este rară şi efemeră. De multe ori prozatorul îşi dezvăluie şi o faţetă jucăuşă, lăsîndu-şi imaginaţia să se dezlănţuie în texte fanteziste, de un umor irezistibil: Chinaski boxează cu Hemingway și îl face knóckout, e pe cale să devină cel mai mare scriitor american şi e asaltat de femei superbe şi bogate. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginaţie, Bukowski îşi impune viziunea asupra lumii şi izbuteşte să creeze, din întîmplări aparent mărunte, literatură de o extraordinară calitate. Dragoste la 17,50 $ va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00, la standul Polirom. Invitați: Marius Chivu, Cristian Neagoe

• Seria de autor „Haruki Murakami”, Meseria de romancier
Traducere din limba japoneză şi note de Andreea Sion

Reunite tematic sub umbrela unei încercări personale de a defini impulsul de a scrie proză, eseurile din Meseria de romancier abordează teme precum opoziția dintre experiență de viață și experiență livrescă, importanța visului, exploatarea zonelor neclare, atrase din subconștient.

„Dacă romanele mele au ceea ce s-ar putea numi originalitate, asta se datorează libertăţii. La vîrsta de 29 de ani, mi-am spus, dintr-odată, simplu, că «vreau să scriu» şi am pus pe hîrtie primul roman. N-am fost nici chinuit de o dorinţă puternică, nici încorsetat de reguli privind felul în care trebuie scris un roman. Nu ştiam cum merg lucrurile în lumea literară şi (din fericire sau din păcate) n-aveam nici vreun model printre scriitorii consacraţi la care să mă raportez. Voiam doar să scriu, în stilul meu, un roman care să-mi reflecte sufletul – atît şi nimic mai mult. Am simţit un impuls foarte puternic şi, fără să mă gîndesc prea mult la ce avea să urmeze, m-am aşezat la birou şi am început să scriu la întîmplare. Iar cînd făceam asta, aveam un sentiment foarte viu de plăcere şi libertate.” (Haruki Murakami)

Coajă de nucă, de Ian McEwan
Traducere din limba engleză și note de Dan Croitoru
Carte publicată și în ediție digitală

Lansat simultan în Marea Britanie şi SUA la începutul lunii septembrie 2016, Coajă de nucă este o poveste clasică despre crimă şi trădare, relatată din perspectiva unui narator cu o viziune şi o voce unice în literatura ultimilor ani – un fetus a cărui mamă şi-a înşelat soţul cu fratele acestuia şi acum plănuieşte să-l otrăvească. Dar un fetus înzestrat cu conştiinţă, perfect ancorat în actualitatea acută a atentatelor teroriste din inima Europei, a noului război rece dintre Rusia şi SUA, a tragediei refugiaţilor. Un thriller psihologic plin de suspans, Coajă de nucă este o dovadă de virtuozitate literară şi, totodată, un omagiu adus lui William Shakespeare la 400 de ani de la moartea acestuia.

Lansarea romanului Coajă de nucă va avea loc sîmbătă, 19 noiembrie, ora 16.30. Invitați: Cristian Teodorescu și Dan Croitoru.

 

Nonfiction Polirom la Gaudeamus 2016

 

Summa theologica. Volumul III, de Toma din Aquino, ediție îngrijită și traducere coordonată de Alexander Baumgarten, cea mai importantă operă a lui Toma din Aquino, ce oferă spectacolul unei magnifice vieți intelectuale, răspunzînd unor exigențe didactice de sistematizare a cunoașterii teologice și filosofice din secolul al XIII-lea.

Lansare la stand: vineri, 18 noiembrie, ora 18.00

Am reușit să rămîn eu însămi, de Ileana Mălăncioiu, un volum de interviuri despre poezie, dar şi despre moarte, despre rănile trecutului şi problemele prezentului.

Lansare la stand. sîmbătă, 19 noiembrie, ora 13.00

Generația ’27 între Holocaust și Gulag. Mircea Eliade și Klaus Mann despre generația tînără, de Marta Petreu
Din cuprins: Generaţia ’27 şi elita ei criterionistă • Opţiunile politice ale membrilor generaţiei ’27 • Trei pledoarii antitotalitare • De ce mai mulţi la dreapta decît la stînga? • Convertirea politică a lui Eliade. Studiu de caz • Despre culpă, adică despre tinerii ideologi şi despre victime

Lansare la stand: duminică, 20 noiembrie, ora 14.00

Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș, scriitorul anului 2016 (Gala Uniunii Scriitorilor din România, ediția I), prima încercare în România de a face atît o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cît şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.

Lansare la stand: sîmbătă, 19 noiembrie, ora 14.30

Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX, de Ruxandra Cesereanu, o carte încărcată de tensiunea poveştilor unor oameni dispuşi să plătească orice preţ pentru a fi liberi

Lansare la stand: sîmbătă, 19 noiembrie, ora 16.00

Viața și Opera, de Cristian Tudor Popescu
Triste sau amuzante, profunde, provocatoare, emoționante. Sînt doar cîteva dintre caracteristicile prozelor lui Cristian Tudor Popescu. Acest volum, antologie de autor plus texte inedite, acoperă o mare diversitate de teme, de la literatură, film, politică, religie, sport, la mici întîmplări din viața de zi cu zi, ușor de trecut cu vederea, dar impresionante în simplitatea lor. Prin prospețimea scriiturii și acuitatea observației, Viața și Opera ne schimbă percepția pe care o avem despre lumea în care trăim.

Lansarea volumului Viața și Opera va avea loc sîmbătă, 19 noiembrie, ora 13.00, la standul Dacia.

Scriitori la poliţie (coord. Robert Șerban), o carte care reuneşte declaraţii pe proprie răspundere ale oamenilor de litere despre ciocnirile lor cu oamenii legii.

Volumul Scriitori la poliţie va fi lansat sîmbătă, 19 noiembrie, ora 18.00, la standul editurii.

Adam Burakowski va fi prezent la standul Polirom – sîmbătă, 19 noiembrie, ora 12.00 – pentru lansarea unei noi ediții a volumului Dictatura lui Nicolae Ceaușescu (1965-1989). Geniul Carpaților, eveniment ogranizat în parteneriat cu Institutul Polonez din București.

Alte cîteva volume de neratat la Gaudeamus 2016

Geneza culturii române moderne. Instituţiile scrisului şi dezvoltarea identităţii naţionale (1700-1900), de Alex Drace-Francis, traducere de Marius-Adrian Hazaparu, o contribuţie remarcabilă la dezbaterile istoriografice privind educaţia, cultura tiparului, formarea statului şi identitatea naţională română.

1927. O vară care a schimbat lumea, de Bill Bryson, traducere de Ioana Aneci, un volum în care autorul readuce la viaţă o vară uitată, în care America s-a maturizat, a păşit în centrul scenei şi a schimbat lumea pentru totdeauna.

Republica Populară a Amneziei. Tiananmen, 1989, de Louisa Lim, traducere de Ovidiu-Gheorghe Ruța, una dintre cele mai bune analize ale impactului pe care Tiananmen l-a avut asupra întregii Chine în anii de după 1989.

Oamenii-şobolani. În subteranele interzise ale Chinei, de Patrick Saint-Paul – corespondent în China al ziarului Le Figaro – , traducere de Nicolae Constantinescu.

În perioada 16-20 noiembrie 2016, va avea loc cea de-a XXIII-a ediţie a Tîrgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, ce se va desfăşura în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

China este invitatul de onoare al acestei ediții. Editurile Polirom şi Cartea Românească vor fi prezente la această ediţie Gaudeamus cu peste 1000 de titluri, cu reduceri de preţ şi oferte speciale accesibile publicului larg. Nelipsite vor fi cărţile la preţul de 10 lei, dar şi reducerea de 20-30% pentru volumele prezente la stand.

Programul complet de evenimente Polirom și Cartea Românească, aici.

Leave a Reply