TERASA FERICIRII

Cu ce cărți dorm la cap

buk dormitor

Toată copilăria am dormit cu Dicționarul Explicativ al Limbii Române “la cap”, mai precis acolo era locul lui, pe lada studioului, dar asta nu înseamnă că-l deschideam ca să-l răsfoiesc. Pur și simplu era singurul spațiu din casă unde mai rămăsese loc de depozitat cărți.

În Timișoara dormeam cu un scăunel lângă pat pe care-mi țineam cărțile, deși nu sunt neapărat un cititor “de noapte” (mie noaptea îmi place foarte mult să dorm, chiar dacă nu mi se întâmplă mereu asta). De când sunt în București, mi-am improvizat pe masa de lângă pat mai multe teancuri de cărți, unele mai departe, altele mai aproape. Unul dintre teancuri e cu cărțile din care citesc acum, altul e cu cele care mă așteaptă. Și, în sfârșit, mai e unul cu cărți pe care le cumpăr ca bezmetica, fără să știu dacă și când le voi citi.

Printre toate volumele astea, pe care-mi place să le țin cât mai aproape de mine, chiar dacă o să le citesc în secolul următor probabil, e și un volum care nu se mută de-aici. Restul cărților vin și pleacă, dar asta pur și simplu nu are voie să fie așezată în altă parte. E o cărțoaie numită “The Pleasures of the Damned”, care cuprinde poezii de Charles Bukowski din 1951 până-n 1993, publicată la HarperCollins. Nu e singura de Bukowski, nici ultima, de fapt nu știu cum poți să te saturi de Bukowski dintr-o carte cu “selecții”, dar e un bun manual de scufundat creierii în el când ceva merge foarte prost sau când ceva merge foarte bine.

buk coperta

Mai trebuie spus doar că cineva, cândva, a abandonat într-un hotel un prosop foarte mișto și alte câteva chestii, ca să îndese în rucsac această carte prețioasă. Nu are hardcover, dar a supraviețuit până acum.

Dacă vă intră pe mână cartea asta sau oricare alta de Bukowski, să vă bucurați. Și căutați cea mai frumoasă, cea mai tristă, cea mai cumplită poezie a lui. Se numește “For Jane” și face parte din volumul “The days run away like wild horses over the hills”. Pace!

buk poezie

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.