NOUTĂȚI

Cărți de toamnă

carti

Salutare, dacă mă-ntrebați pe mine, cel mai bun lucru sâmbătă dimineața este să beți o cafea și să dați o tură pe site-urile editurilor, ca să vedeți ce cărți au mai apărut, asta dacă vă enervează vremea de afară. Pentru că dacă nu vă deranjează o plimbare prin vânt (poate și prin ploaie), cel mai util ar fi să mergeți direct la librărie. Între timp, eu am pus cap la cap toate cărțile citite și necitite pe care le-am adunat ca o avară în ultimele săptămâni. Deocamdată lista conține doar câteva volume de la editurile Polirom și Nemira, dar promit că revin și cu noutăți din alte părți. Dacă vă tentează recomandările mele, știți ce aveți de făcut.

scriitori-la-politie

Încep cu volumul “Scriitori la poliție” (Editura Polirom), coordonat de Robert Șerban. Probabil v-ați prins până acum despre ce e vorba în carte, dar dacă nu, treaba stă în felul următor: se iau 35 de scriitori și se scriu 35 de texte grozave despre aventurile pe care respectivii sau respectivele le-au avut cu/la Poliție. Subsemnata are și ea un text în carte, dar vă promit că ăsta-i nu-i singurul motiv pentru care ar trebui s-o citiți.

puritate

Despre “Puritate” (Editura Polirom), cartea lui Jonathan Franzen, nu știu dacă mai este cazul să vă spun ceva. Ați mai văzut-o până acum în zeci de alte recomandări, iar Franzen este considerat unul dintre sau poate chiar cel mai bine cotat scriitor american al momentului. V-aș povesti mai multe despre ea, dar nu am apucat încă să o citesc. Am cam pierdut timpul în ultima vreme cu seriale și pentru asta voi plăti. Dar ce e sigur e că asta e următoarea carte de pe lista mea de citit.

cunningham

Am citit “O lebădă sălbatică și alte povești” (Editura Polirom) în două drumuri cu tramvaiul și, sincer, habar n-am avut ce s-a întâmplat în jurul meu cât timp am ținut cartea deschisă. Deși probabil știați asta deja, o să risc o explicație suplimentară: Michael Cunningham are niște cărți excelente transformate în filme faine, și mă refer aici la “O casă la capătul lumii” și la “Orele” (carte pentru care a luat și Premiul Pulitzer). “O lebădă sălbatică și alte povești” adună mai multe povești pentru copii și le rescrie într-o cheie actuală. Mai multe nu vă spun, e secret!

cesare-pavese

Cesare Pavese este unul dintre cei mai importanți scriitori italieni ai secolului XX, iar “Luna și focurile” (tradusă recent la Editura Polirom) este considerată cea mai frumoasă carte a sa. Acesta ar trebui să fie cel mai bun motiv pentru a nu rata volumul!

lavinia-braniste

“Interior zero” (Editura Polirom) este primul roman al scriitoarei Lavinia Braniște. Volumul spune povestea Cristinei, o tânără care lucrează la o firmă de construcții, are un prieten, Mihai, și locuiește în apartamentul unui coleg de muncă. O existență aparent normală, dar care ascunde prea multe neajunsuri. Volumul ne arată cât de ușor poate să treacă viața pe lângă tine și cum alegerea căii mai sigure poate avea consecințe grave.

ura-mea

“Nu veți avea ura mea” (Editura Nemira) este semnată de jurnalistul Antoine Leiris, cel care a scris o scrisoare către atacatorii care au ucis-o pe soția lui la Bataclan, în Paris, pe 13 noiembrie 2015. În volumul “Nu veți avea ura mea”, Leiris spune întreaga poveste a luptei sale cu suferința după pierderea soției lui.

cu-ultima-suflare

La 36 de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi descoperă că are cancer la plămâni. Este începutul unei schimbări tragice: medicul care tratează pacienți în fază terminală se transformă într-un pacient care se luptă să trăiască. Volumul “Cu ultima suflare” (semnat de același Paul Kalanithi, Editura Nemira) e o meditație despre înfruntarea morții și un elogiu al vieții.

viata-pe-marte

“Viața pe Marte”, de Jennifer Brown (Nemira), o carte pentru copiii de la 8 la 108 ani, spune povestea unui băiat de 12 ani, pasionat de astronomie, care se împrietenește cu un… fost astronaut ieșit la pensie. Aventurile celor doi și dezvăluirea tainelor cosmosului sunt numai bune pentru micii astronauți în devenire.

mihaies

Am lăsat spre final cartea “Ulysses, 732. Romanul romanului”, semnată de Mircea Mihăieș (Editura Polirom), pentru un singur motiv. Pentru a o citi, ar trebui să citiți mai întâi “Ulysses” de James Joyce, în cazul în care ați tot amânat asta până acum. Cartea lui Mircea Mihăieș expune temele, tehnicile și mizele romanului lui Joyce, dar prezintă și istoria celei mai cunoscute cărți de proză scrisă în limba engleză în secolul XX. Să nu vă închipuiți că “Ulysses, 732. Romanul romanului” ar fi o carte plictisitoare de critică și istorie literară pentru inițiați. Din contră, plasarea în contextul istoric a scrierii romanului, analiza evenimentelor conexe apariției lui, minuțiozitatea prezentării, toate sunt uimitoare și atrăgătoare pentru orice tip de cititor. Dacă totuși veți alege să citiți întâi această carte, trebuie să știți că vă va duce într-o singură direcție: vă va deschide și mai tare apetitul spre lectură și practic vă va obliga să-l citiți pe Joyce.

disco-titanic cexina-catapuxina

Trebuie să vă mai avertizez că doi scriitori români grozavi au în pregătire, la Editura Polirom, două cărți pe care le bănuiesc a fi minunate. Eu, una, îi așteptam pe amândoi de ceva vreme și o să vă fac un semn după ce voi citi noile lor volume. Este vorba despre “Disco Titanic” (Radu Pavel Gheo) și “Cexina Catapuxina” (Matei Florian).

Păi spor la citit și pace!


3 Comments

 • Reply

  Raluca Coman

  October 24, 2016

  Oricat de mult mi-as dori sa citésc autori români contemporani, cu cateva mici exceptii, Mircea Cartarescu, Aurora Liiceanu, Herta Müller si alti cativa, restul nu reusesc sa ma atraga la lectura, prin simplul fapt ça titlul cartii nu-mi spune absolut nimic. Nu ma indoiesc ça unele sunt carti valoroase, stiu ça sunt subiectiva, dar.. Atunci cand caut carti online, deschid sa vad descrierea doar daca titlul ma atrage, iar in cosul meu foarte rar ajunge cate o carte româneasca si chiar si atunci daca in prealabil, m-a impresionat vreo recenzie pe vreun blog de carti. Ceva nu functioneaza cum trebuie sau in scriitura româneasca sau in promovarea ei si e trist pentru scriitorii români..

 • Reply

  Raluca

  October 24, 2016

  Sunt nerabdatoare sa ne informezi despre “cexina catapuxina” si “disco titanic”, titluri care imi dau orice stare in afara de atractia de a le citi. Nu sunt o fana de “romans à l’eau de rose”, dar titlurile literaturii contemporane românesti ma depasesc in totalitate. Sorry

  • Reply

   Lavinia Bălulescu

   October 25, 2016

   Nu e nicio problemă, nu trebuie să-ți ceri scuze, literatura nu e obligatorie. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.