NOUTĂȚI

Cursuri gratuite pentru studenții din domeniu social. Importanța învățării practice

asistenta sociala

Sunt jurnalistă și mă întâlnesc zi de zi cu diverse cazuri sociale mai mult sau mai puțin dramatice, iar în unele situații mă trezesc spunându-mi că serviciile sociale din țara asta nu-și fac treaba așa cum ar trebui. Problema este, desigur, mult mai complexă decât pare, dar de undeva tot trebuie pornit. Iar una dintre idei ar fi ajutarea studenților de la facultățile cu profil social să înțeleagă mai bine ce fel de interacțiuni le pregătește profesia și care este diferența între cursurile de la facultate și contactul cu așa-numitele grupuri vulnerabile.

Sigur că studenții fac practică în timpul facultății (cum și în ce măsură – asta nu cunosc), dar niște cursuri practice, gratuite, puse la punct de o asociație specializată, nu pot decât să sporească priceperea și experiența unor viitori posibili profesioniști în asistență socială de care clar este nevoie în prezent.

Asociația pentru Promovarea Femeii din România (APFR) tocmai a încheiat un calup de asemenea cursuri gratuite destinate studenților din România de la facultăți cu profil social (asistență socială, psihologie), printr-un proiect numit “Viitori profesioniști de succes”, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului. Proiectul a însemnat trei serii de formare, în perioadele 19-22 octombrie 2017, 26-29 octombrie și 2-5 noiembrie, iar 80 de studenți din toată țara au beneficiat de program.

Ce a urmărit proiectul

Proiectul în sine a urmărit stimularea participării studenților la viața societății, prin dezvoltarea de programe de educație non-formală. În concluzie, la finalul proiectului studenților li s-a promis că vor deveni mai bine pregătiți pentru situațiile complicate cu care se vor întâlni în practicarea meseriei, în lucrul cu grupurile vulnerabile (persoane cu dizabilități, femei care se confruntă cu situații de abuz, persoane din zone rurale izolate, copii abandonați, persoane infectate cu HIV, bătrâni neajutorați, minorități etnice). Pe parcursul proiectului, studenții participanți au putut să-și exerseze toate competențele de care au nevoie în profesia lor.

Parteneriate cu facultăți din vestul țării

Pentru asigurarea vizibilității activităților proiectului în rândul studenților au fost incheiate patru parteneriate cu facultățile de profil din vestul țării.

– Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT)

– Facultatea de Sociologie și Psihologie, Departamentul de Psihologie din cadrul UVT

– Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială

– Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, Facultatea de Științe Sociale.

Cursurile s-au desfășurat în Timișoara, iar tematica programului de formare a fost “Tehnici și abilități de lucru cu grupurile vulnerabile”. Pe scurt, spun trainerii, competențele dobândite de studenți prin participarea la curs au fost: oferirea suportului psihologic, reflectarea sentimentelor, abordarea și rezolvarea incongruențelor, ascultarea activă, utilizarea diferitelor niveluri ale empatiei în lucrul cu grupurile vulnerabile, comunicarea și lucrul în echipă.

Tinerii care s-au înscris în proiect au făcut-o foarte ușor, prin completarea online a unui formular, iar condițiile de participare au fost: să aibă vârsta până în 35 de ani, să urmeze cursurile universitare în domeniul asistenței sociale, psihologiei sau orice altă ramură socială, cu domiciliul în România.

Impactul proiectului

Conform organizatorilor acestor cursuri, impactul acestui proiect este unul extrem de important la nivelul întregii comunități: “Proiectul va reuși să pregătească 80 de viitori specialiști care vor furniza servicii sociale la nivelul comunității. Aceștia vor fi mai încrezători în abordarea cazurilor, mai empatici și mai apți să intervină în vederea sprijinirii persoanei să depășească situația de vulnerabilitate. Pe termen lung, se poate vorbi de o creștere a calității serviciilor sociale furnizate la nivel local, regional, național”.

Aflați mai multe despre proiect AICI. 

Leave a Reply